Fakt se asi otepluje.

19.2.2015 * Rok 2014 byl na Zemi dosud nejteplejším zaznamenaným rokem. Předchozí absolutní rekordy padly v roce 2005 a 2010. Devět nejteplejších roků bylo přitom zaznamenáno od začátku tohoto století.

Znamená to, že prognózy vědců nebyly úplně liché. Otepluje se opravdu. Bohužel teplotu měříme jen něco přes dvě stě let. Za to dobu jsme nějaké dramatické výkyvy nezaznamenali, takže nemáme co porovnávat. O středověku víme něco málo jen z kronik a dobových obrázků. Tam byla možná teplá období a v novověku zase takzvaná malá doba ledová. Jak si kdo vybral datum narození, tak chodil buď v kožichu, nebo jen v suknici.

Momentálně se otepluje. Způsoby, jak se k tomu můžeme postavit, jsou dva. Buď se můžeme zamyslet nad tím, co všechno se může změnit, a jak se s tím vyrovnáme. V druhém případě to vezmeme jako jakýsi trest boží za to, že jsme zpovykaná společnost, která si přetápí obýváky, čímž chrlí do vesmíru CO2. (Ovšem zatím nikdo z hejna vědců prokazatelně nezjistil, jestli tím to teplo způsobujeme nebo jak k tomu přispíváme.)

V tom prvním případě spočítáme, o kolik se může zvýšit hladina oceánů v Holandsku i jinde a zvýšíme hráze aspoň o metr. Obyvatele tichomořských atolů asi budeme muset někam přestěhovat. Biologové si budou lámat hlavy, jaké rostliny budeme pěstovat v té které severní šířce a investoři si máknou na zavlažovacích systémech i tam, kde dřív nebyly potřeba. Asi budeme potřebovat žaluzie v oknech a zavedeme v Česku polední siestu. Zažijeme možná víc povodní a uragánů. Bude to všechno stát hodně peněz, ale dá se to. Kdyby to bylo globální ochlazení, bylo by to horší.

V druhém případě to vezmeme jako boží trest, a protože jsme vesměs ateisté, vymyslíme jako náhradního boha přírodu. Okamžitě zakážeme spalování uhlí v tepelných elektrárnách a lokálních topeništích. Že současně rušíme jaderné zdroje a solár i vítr jsou zrádné svou nepravidelností, která může způsobovat blackouty, je přece jedno.  Časem se zjistí, že stejně jako na solár se za potlesku zelených kněžek nalepí vykukové s řepkou a biomasou. A přijde se i na to, že tyhle alternativy vypustí stejně CO2 jako uhlí nebo ropa.  Bude to všechno stát hodně peněz, ale výsledek je víc než nejistý.

Dokud opravdu nedokážeme, co to oteplování způsobuje, tyhle „náboženské“ experimenty jsou vyhazováním perel do vepřína.

Každopádně počítejme s tím, že rok 2015 bude o něco teplejší než předchozí roky.