ANO, líp nebude.

25.2.2015 * Už jste slyšeli, co na nás chystají Babiš se Sobotkou? Každý obchod a každý řemeslník vám bude muset povinně vystavit účtenku a vy budete povinen si tu účtenku vzít. Jinak můžete dostat pokutu.

Ale tak jednoduché to nebude. Obchodník namačká účet na kase nebo na počítači, e-mailem ihned odešle na Ministerstvo financí, odkud zpětně přijde potvrzení o elektronickém převzetí dokladu a teprve pak vám může obchodník něco prodat a vy můžete platit.

Nedá se vyloučit, že s ohledem na zahlcení ministerského počítače se budou v obchodech vytvářet fronty.

Na náměstích i na festivalech zmizí všechny ty půvabné stánky s čerstvou zeleninou a třeba na místě vyráběnou keramikou. Nebude tam wi-fi.

Smiřte se s tím, že když nepůjde internet, nebude vám nikdo moci nic prodat.

A hlavně: V horkých letních dnech si nekupujte zmrzlinu. Než to účtenkové kolečko proběhne,  rozteče se vám.

*

Není pochyb, že studená válka našich vládnoucích kruhů proti živnostníkům a drobným podnikatelům přechází ve válku horkou.

Když se současný ministr Mládek před časem vyjádřil, že živnostníci jsou paraziti, mohli jsme si říct: Je to blbec. Když agent odborů Středula žádal ve svém lživém prohlášení pro drobné podnikatele třetinovou sádru, popadali se všichni za břicho. Ale když tandem Sobotka – Babiš (propojení levicové hlouposti a mafiánské vychytralosti) vyrukoval s fiskálními pokladnami a účinkovou loterií, začíná se střílet ostrými.

Celá akce – zakrývaná snahou o lepší výběr daní – má dva hlavní cíle. 1. Ukázat lidu, že všichni malí podnikatelé jsou zloději a je nutné na ně dohlížet co nejpřísněji. Případně jich pár zavřít, protože přece nebudeme zavírat své stranické kolegy v nejvyšších patrech za korupci. 2. Znechutit živnostníkům jejich práci, aby se nepletli velkokapitálu pod nohy. Když zruší své firmičky, pobudou si nějaký čásek na úřadu práce, a pak ještě rádi půjdou cvaknout píchačky do velkých firem a jiných Agrofertů. Jako zaměstnanci. Hezky pod kontrolou.

Kohopak tam nahoře zajímá, že v naší obci zanikne sklenářství a budeme jezdit s okny do okresního města? V nejhorším se zřídí nějaký komunál se zaměstnanci různých profesí, kteří prosedí půlku pracovní doby v hospodě a kteří jinak než za úplatek vám kohoutek opravit nepřijdou. S tím už máme bohatou čtyřicetiletou zkušenost.  

Nevyzývám zatím ke stavění barikád. Ale pište svému poslanci. Pište svému senátorovi. Pište na vládu. Buďte hlasití. Nejde o pár živnostníčků. Týká se to bytostně nás všech.

A bez nás samotných líp nebude.