S Krtečkem na věčné časy a nikdy jinak.

S Krtečkem na věčné časy a nikdy jinak.

23.11.2015 * Naše politické strany na jedno použití se zásadně vyznačují tím, že se štěpí. Přijde populistický vůdce a spustí projekt politické strany jako firmy. Nasaje lidi, pro které je to výzva ke šplhu a bezpracně získané politické kariéře. Ale když se jim přestane líbit, že jsou vlastně podřízenými v té firmě, hodí vůdce přes palubu a udělají se pro sebe.
Tak se od Bártových Věcí veřejných odštěpil Lidem. Vzpomene si ještě dnes někdo na tyto straničky?
Ti jednodušší z voličů mají politiku za něco jako popmusic. Někdo je zklame nebo se okouká nebo je jen dostatečně pomluven. Tak proč nevolit novinky? Dopadne to vždycky stejně: voliči před tím špatným dají přednost ještě mnohem horšímu. Nejsou ale schopni se ze své chyby poučit, a tak ji udělají znovu.
Populista Okamura opět natáhne část voličstva a skupinka šplhavců do toho jde s ním. Když to začne trochu haprovat, je Okamura hozen přes palubu. A v parlamentu sedí několik lidí, kteří tam sedí jen proto, že se připojili k vůdci. Vědí, že nikoho nezajímají, že nemají šanci na to být příště zvoleni. Volební průzkumy nikdy zas moc nekecají. Ale zbyl jim název firmy. Tak se spojí s Konvičkou. Pochopitelný strach lidí z migrace se dá hezky zúročit.
A je to celé: Přidá se bývalý okresní tajemník KSČ a taky spolek Skuteční přátele Ruska, aby bylo opravdu jasné, že o ty uprchlíky zase až tak moc nejde. Zneužít se dá všechno, i nejdůležitější svátek této země. A do celé té špíny se radostně ponoří pan prezident, protože s ním už se nikdo slušný taky nebaví. Ani v zahraničí – kromě Putina, Lukašenka a Krtečka.