Co říjen dal.

30.10.2014 * Naštěstí mám na mysli říjen 2014, takže žádná Velká říjnová socialistická revoluce se nekonala.

Teplotně a dešťově mi letošní říjen připadal tak akorát, neproběhly u nás ani povodně ani hurikány. Přesto se sešli nějací vědci, politici a novináři, co mají strach, že se globál otepluje. Nějaká Američanka napsala knihu, že za zkázu životního prostředí může kapitalismus. Asi má pravdu, protože za socíku jsme tady měli nejlepší výsledky v množství polétavého prachu a siřičitanů a řeky jsme měli půvabně černé od fenolů. Dneska nám to v těch řekách kazí pstruzi. Jo a taky je letos kvůli globálnímu oteplování v Antarktidě nejvíc ledu od roku 1979. Ale zase byl říjen chladnější než srpen, takže celebrity na sebe přestaly vylévat kýbly vody, aniž by tušily, proč to vlastně dělají.

Nasosali jsme se burčáku, tentokrát bylo dost i červeného, a Škodovka představila novou Felicii. V Maďarsku chce Orbán zdanit internet, ale to se nás zatím netýká. Týkat by se nás mohl celoevropský black-out, až se v zimě Angele Merkelové vymknou vrtule na severním pobřeží. Břidlicové plyny se zatím nekonají, ale pobaltské státy vyměnily ruskou ropu za norskou. Jistota je jistota.

Putin plynové kohouty zatím nezavřel, z čeho by ti Rusové jinak žili, že. Jinak na Ukrajině byly volby a většina úkáček s volebním právem chce do Evropy. S tím bude asi ještě hodně starostí jak v Bruselu, tak v Kremlu. Když jsme se s přáteli v hospodě bavili, kde by bylo nejlepší žít, nikdo nechtěl bydlet v Doněcku ani v Luhansku.

Změnili jsme čas. Kéž bychom mohli říci, že jsme změnili čas za lepší. Ale je to jen taková technická formalita. Na jaře si Brusel vypůjčí hodinu a na konci října nám ji vrátí. Mnoho lidí to štve a některým je to jedno, ale na tom, že by se čas nemusel měnit, se shodne snad většina. Jenomže polovina lidí by chtěla po celý rok letní čas a druhá půlka zimní. Takže referendum?

Na Blízkém východě (nepleťte si to s Moravou) je taky veselo, zástupci ISIL sériově podřezávají novináře z Evropy, znásilňují Kurdky a prodávají do otroctví Jezídky. US Force to kontrolují a odstřelují z luftu, ale zatím to nevypadá ani tak ani naopak. Zato v EU a hlavně v Česku nám plno lidí píše na blogy, jak jsou ti muslimové hodní a příjemní. A o žádné šáriji  nemůže být řeč. Česká muslimská obec ke klipům s popravami novinářů mlčí. A kdo mlčí, jak známo, souhlasí.

Postihly nás další volby, tedy především komunální. Politických stran a hnutí bylo jak jogurtů v hypermarketu, a podle toho to dopadlo. Vypadá to, že další čtyři roky se budou strany dohadovat, kdo s kým a proti komu. Ať vyhrál ve městech kdokoliv, semknou se proti němu ostatní strany a z radnice ho vyštípou. To bylo volebních keců o změně a výsledkem je nasraný volič.

V Praze jsme vyfakovali hloupého Hudečka a vybrali si ještě blbější Andreu. Ano, bude líp, ale kdy a pro koho? Jinak se stolice země České zřejmě čistí, Janoušek půjde do lochu, Rittig asi někam emigroval a Hrdlička… no Hrdlička. ANU by se možná hodil.

Náš pan prezident stihl pochválit Lavrova, že nelže, o státním svatováclavském svátku ČR vyrazil na Rhodos, což je sice v Řecku, ale pozval ho tam jiný Putinův papaláš. Zeman tam vystřihl perfektní projev v ruštině, což já, ač podobného věku a podobně vybaven, bych dneska už asi nedal.  Na státním výletu do Čínské lidové republiky zdůraznil, že kšefty jsou důležitější než nějaká lidská práva. A ve Vladislavském sále rozdával metály. Potěšil nás medailí pro sira Wintona a taky pro zakladatelku Klokánků paní Vodičkovou. Jinak uděloval z poloviny bojovníkům za svobodu a demokracii a zčásti bojovníkům proti demokracii a dvorním šaškům. Některá vyznamenání už se vracejí a tak to má být. Metály mají být v oběhu.