Fangle na hradě aneb Češi vždy proti.

1.4.2013 * Nevím, jestli se na tohle téma dělal nějaký průzkum, ale myslím že Češi jsou nejvíc protestujícím národem. Neprotestují ovšem proti něčemu konkrétnímu. Protestují proti všemu. Zajímavé ale je, že pokud jde o zásadní věci, jsou protesty většinou nenápadné. Ale když jde o kraviny, zvednou se čeští protestéři jako jeden šik a zaplní internet nebo náměstí.

Za deset let  klausovládnutí jsem obden někde četl, proč na Pražském hradě nevlaje vlajka Unie a co že jsme to tím pádem za zaprděné nacionalisty. Teď, když se schyluje ke vztyčení dvanáctihvězdičkové fangle u Matyášovy brány, čtu zase, že na naši vlajku si sahat nedáme a žádnou jinou na hradě nechceme. A vytáhneme s vuvuzelami vytroubit všechny cizáky.

Vlajka na Hradčanech je pro ty jednodušší zástupný problém, protože do složitějších úvah o příčinách a důsledcích našeho členství v EU ( případně NATO) se nejsou schopni pouštět.

Pro tyhle echtČechy by bylo nejlepší kdyby nás chránilo NATO, ve kterém bychom ovšem nebyli. A že by bylo fajn, kdyby nám Evropská unie dotovala ledacos, ale jinak bychom s ní neměli nic společného.

Možná byste se od nich dozvěděli, že bychom měli z EU vystoupit. (Ne že by nebylo na Evropské unii dost ke kritice.) To by byl – na rozdíl od vyvěšování vlajek – sice naivní, ale zásadní názor. Jenže co dál, co potom, co s malým ostrůvkem uprostřed sjednocené Evropy, to už vám tihle protestéři neřeknou. To není jejich práce; jejich parketou je být proti. Takže se jenom vyskotačíme kolem vlajky na Hradčanech a hned půjdeme hledat dál, proti čemu máme zase protestovat.