ÚTERÝ RÁNO

4828/80
Samozřejmě, že věci jsou úplně jinak, než bylo původně oznamováno. Papírnictví a prodejny obuvi budou zřejmě otevřeny až příští týden. Teď se jako první otevřou kompostárny. Češi to uvítají, bude hlína. Dále se otevřou ještě hobymarkety a prodejny kol. To poslední je nejdůležitější, protože když si koupíte kolo, můžete na něm jezdit bez roušky. V informaci se neuvádí, jestli můžete nemít roušku, když kolo jen vedete. Ale neriskoval bych to, protože městský strážník vám může dát pěstí takovou, že spadnete do rybníka. Prý selhání jednotlivce, řekli na strážníkárně. Spíš selhání všech nadřízených jednotlivců až k Hamáčkovi.

Všechna pravidla jsou naprosto jasná. Můžete běhat po lese bez roušky, ale nesmíte při tom nikoho potkat. Na hřišti si můžete zahrát fotbal, ale všichni hráči musí být vzájemně vzdáleni nejméně dva metry. Jako řidič mít v autě roušku nemusíte. Způsobili byste dopravní nehodu, protože by se zamlžily brýle. Jedete-li v autě s osobou s kterou sdílíte ložnici nebo jiné intimnosti, nemusí mít roušku nikdo z vás. Je totiž jasné, že jste partnerku už dávno nakazili. Říkal to Prymula v televizi. Ale policista, který vás zastaví, na to může mít jiný názor a dostanete pokutu nebo pěstí.

Pandemie úžasně obohacuje češtinu. Na smrtnost už jsme si zvykli. Teď letí promoření populace, což v překladu znamená, že bychom to plánovaně a řízeně dostali všichni. Slabší jedince by to usmrtnostilo a my ostatní už bychom neměli koho nakazit. Jazyk přizdobili i hvězdy karantény. Ministryně Schilerová se pochlubila, že nějaký problém zavnímala. A náměstek Prymula nám zase sdělil, že vývoj epidemie se podařilo zastabilizovat.

Ale ještě si tu radost nějaký čas pohýčkáme. Roušky nám sluší a šicí tvořivost celého národa je krásná. A taky se ukazuje, že většinu věcí dokážeme vymyslet a zařídit sami a vládu k tomu zas tak moc nepotřebujeme. S úsměvem budeme vzpomínat na to, jak jsme se mohli věnovat dětem a rodině a jak jsme po letech vytáhli Člověče, nezlob se. Až všichni ti mrňaví hajzlíci pochcípaj a my se dáme do odklízení trosek, pak přátelé, ano, bude hůř!