PONDĚLÍ RÁNO

4591/72

Vláda možná v dohledné době otevře další obchody. Vylosovány byly papírnictví, prodejny kočárků, pracovních oděvů a obuvi. * Po prezidentovi se uvrhl do absolutní izolace i předseda vlády. Nevychází z místnosti a zemi řídí prostřednictvím videokonferencí. Snad si pamatuje telefonní číslo na Prchala. * Stát pomůže velkým firmám. Poskytne až 200 miliard na záruky za úvěry, podmínkou bude více jak 250 zaměstnanců. Podpora je hlavně směřována malým a středním podnikům, těm vláda rozdá pět miliard. * Velká část státních úřadů a veřejných institucí nebude ještě týdny fungovat naplno. Jejich zaměstnanci se přitom nemusejí obávat, že jim koronavirus zkrátí příjmy podobně jako jiným zaměstnancům a živnostníkům. 

Navzdory karanténě se v Pražské ZOO narodilo slůně. A v Brdech se objevil rys ostrovid. * Počet prodaných aut klesl v březnu o 36 procent, přes internet se prodají jen desítky kusů. * ČEZ chystá od poloviny dubna razantní zvýšení cen elektřiny ze svých rychonabíječek. V první polovině měsíce ji ale bude nabízet zdarma. * Festival Porta hlásí: Moc nás to mrzí, ale vzhledem k omezením vyplývajícím z nouzového stavu se letos Porta v Řevnicích neuskuteční. Z tohoto důvodu byla zrušena i oblastní kola. Pokusíme se aspoň část Porty přesunout na internet, sledujte proto naše aktuality! * S koronavirem to sice nijak nesouvisí, ale hezky se to čte: Tisíce medúz labong-labong se objevily u opuštěné pláže Corong Corong na Filipínách. *

Internetem hýbe fotografie z besídky v Lánech. Všichni přítomní členové „poradního sboru“ prezidenta mají sice roušky, ale nedodrželi předepsané rozstupy a není jasné, jak budou v rouškách konzumovat předložené pohoštění. S přimhouřením oka by se dalo tohle papalášství přehlédnout, ale to by nesměl existovat Jiří Ovčáček, který tu fotku vyvěsil na internet k potěšení národa, pokutovaného za malé rozestupy. Větší hlásnou trubku byste těžko hledali.

Všimli jste si, že v době koronaviru je možné kdykoliv a kdekoliv v Praze najít místo pro zaparkování? Aut Pražanů nepřibylo ani neubylo. Venkovští jezdící do metropole za prací asi teď mnohem víc využívají kvůli karanténě vlastní auta. Ostatně vlaky a autobusy hlásí, že počet dopravovaných je asi na 20 % normálního stavu. Znamená to – při momentálním zrušení modrých zón – že se všechny auta do Prahy v pohodě vejdou. Zóny tedy máme proto, aby bylo možné řidiče lépe šikanovat a hlavně proto, aby všichni platili a platili.