Pravdy, polopravdy, nepravdy a lži.

Dá se říct, že se máme skvěle. Tak, jak jsme se ještě nikdy neměli. Žijeme v rozumném podnebním pásmu a možná to tak bude i dál, i když někteří pesimisté tvrdí, že se u nás zanedlouho budou pěstovat pomeranče. Ekonomicky jsme na tom docela dobře a jsme si toho vědomi, i když leckdo kouká přes Šumavu, že jiní se mají líp. A pesimisté tvrdí, že to dobře už nebude dlouho trvat, protože následky Covidu, rozhazování současné vlády a Green Deal Evropské unie. Zřejmě se moc nemýlí. Nejsou tu zástupy migrantů a taky není terorismus. Extremistické směry jsou slabé, tak nám akutně nehrozí přesun k fašismu nebo komunismu. Ano, někteří politici – hlavně ti, co hlásají boj proti korupci – kradou. Ale zvolila je v dobrém úmyslu většina voličů, takže je vlastně všechno v pořádku.

Ne že bychom neměli žádné problémy. Ale abychom před nimi mohli zavírat oči, vymýšlíme problémy jiné. Před časem tu vznikla strana na protest proti Ochrannému svazu autorskému a vůbec autorským mafiím. Že vznikne politická strana proti očkování, by nás před dvěma lety nenapadlo ani ve snu. Máme strany, které nás chrání před migranty. Protože ti by brali Čechům práci, kterou Češi nechtějí dělat.

Ke každému problému se společnost rozdělí na dvě skupiny, které na sebe nevraží a útočí. Internet a sociální sítě jsou pro to ideálním prostorem. Nevyřeší se tam vůbec nic, ale máme pocit, že jsme to těm druhým nandali. Očkování a neočkování. Elektroauta a spalovací motory. Cyklisté a automobilisté. Dálnice a cyklostezky. Železnice a silniční doprava, Venkov a město. Morava a Praha. Mladí a staří. Další témata stačí vytáhnout kdykoliv je potřeba. Pravdy, polopravdy, nepravdy a lži.

Do toho ještě volby a předvolební kampaň. A těch lží je najednou tisíckrát víc. Všehoschopní politici a píáristé je šíří po sítích a věřící lživých náboženství je s radostí posílají dál.

Mějte se před nimi na pozoru.