Tony

Konec šedesátých let nebo chcete-li začátek sedmdesátek. Trampská, country a folková scéna začínala nevídaně kypět, plnila hospůdky i malé sálky. Ta první setkání s Tonym jsem zažíval na koncertech Trail Songs na Staroměstském náměstí nebo v Riegrových sadech, kde naše dvě kapely závodily o přízeň publika. A samozřejmě na Portě, na jejích počátečních ročnících. Tony se tam objevoval s osadní kapelou Mantrap. Byla to bouřlivá léta politicky i muzikantsky, ale pořád šlo navzdory normalizaci něco dělat.

Portu v Ústí nad Labem zakázali, a zatím co já se vydal s Wabi Ryvolou a dalšími přáteli hledat, kde bychom ji mohli usídlit, Tony se objevil s novou kapelu Pacifik, kde se potkal s folkaři, jmenovitě s Helenou a Vaškem Maršálkovými. Hudebně si to sedlo, Tony se představil jako úspěšný autor a Pacifik zněl úplně jinak než trampské formace předchozích generací. Ten trend změny byl tenkrátvšeobecný a byl z toho slušný poprask, když na Portě 71 obsadily první příčky Pacifik, Plížák Wabiho Daňka a Krakatit Kapitána Kida, vše v moderním hávu. Klasické trampské sbory na protest opustily Portu.

A nové trampské zpívání sbližující se s folkem a country se vydalo na cestu a plnilo hlediště i kempy. Pacifik se stal stálicí. Nikdy moc netrpěl personálními změnami. Tony Linhart byl osobností mnoha vrstev a zajímavých příběhů. Autor, který nikdy neslevil ani z kvality ani ze zpěvnosti. Postupně se rozšiřoval jeho hudební i tematických záběr. Konferenciér, organizátor, tvůrce i host rozhlasových pořadů, sestavovatel mnoha tištěných i zvukových sborníků, sběratel a živoucí archiv všeho trampského.

Jo a trampské kuchařky! Rád a výborně vařil a dokázal propojovat exotické kuchyně s trampskou jednoduchostí. Pořádali jsme v Malostranské besedě tematické autorské večery, Tony přispíval literárními ptákovinami a když došlo na téma „jídlo“, uvařil během programu na jevišti menu pro celý sál.

Je nám smutno, že odešel tak mimořádný člověk a kamarád. Ale Tony toho za život dokázal tolik, že má splněno. I další generace se k němu budou vracet.

Tony Linhart 3. dubna 1940 – 8. ledna 2021.