Sevřeni Covidem

i podzimní nepohodou, znuděni televizí, Netflixem i knížkami upadáme postupně do letargie. Informační stoky jsou přeplněny aktuálním číslem R, dnešními počty nakažených a zemřelých i trvalou diskusní řežbou mezi odmítači a apokalyptiky. Někdo po očku sleduje i řady tiskovek, kde vláda, strany, hnutí a mnozí další nám sdělují své postoje k situaci i k tomu, co nového teď zas nesmíme.

I z toho, co je vidět nad čarou ponoru, je zřejmé, že vláda jedná chaoticky, vždy pár kroků za situací. Ministři látají vzniklé díry a jejich ospalé úřednictvo se nepřetrhne a vymýšlí, jak to nejde. Tři ministři zdravotnictví za jediný měsíc mluví za vše. Což ale neznamená, že by ostatní členové vlády nebyli také na výměnu. Premiér má zásadní problém: Došli lidi! Tedy takoví, kteří by byli zároveň stoprocentně loajální vůči svému šéfovi a majiteli ANO a zároveň by byli schopní. Že v sociálně demokratické části kabinetu je to stejné v oranžovém, si nemusíme vykládat. Premiérova pozice je tristní. Jestliže před sedmi lety při nástupu do vlády měl Babiš na všechny něco, teď mají všichni něco na Babiše. Jede to ze všech stran: trestní stíhání, Čapí hnízdo, korunové dluhopisy, střet zájmů, závěry Evropské komise, zaklekávání státu na konkurenty Agrofertu, odvlečení syna na Krym, prohrané volby, Bečva, nezvládnutí druhé vlny, půlbilionový schodek utrácený za předvolební dárečky ANO, návrh rozpočtu na příští rok jako cár papíru…

V kuloárech a mezi analytiky se šíří spekulace. Vypadá to, že do věci se vloží prezident. Babišova vláda se odporoučí a Zeman si sestaví úřednickou vládu podle svého vkusu. Vyústění má zatím dvě verze. 1. Umožnit Babišovi odpočinek a zametání všech jeho neduhů pod koberec, aby k parlamentním volbám se vrátil silný a ANO se pokusilo je vyhrát. 2. S Babišem už prezident nepočítá, s úřednickou vládou sám obsadí všechny důležité posty a hlavně stvrdí dukovanskou smlouvu s Rosatomem. Čímž dovleče Česko do závislosti na Rusku a Číně a dál se ani nedívejme. Demostrace těžko, budeme mít prodloužený nouzový stav. Demokratické volby pak mohou dopadnout jakkoliv skvěle, vše podstatné už bude upečeno nesestřelitelnými smlouvami.

Pravda, je to zatím jen spekulace…