V KOVIDÁRIU (7)

Někdy kolem jedenácté, zrovna jsme se chystali k snídani, když fanfáry z Libuše oznámily příchod hlavy a státu a jejích podpůrců do Poslanecké sněmovny. V očekávání projevu MZ jsem navrhl odložit jídlo na později kvůli zažívání. Ale studená vejce se studenou šunkou jsou pak na nic, tak jsme v sebeobraně uchopili nože a vidličky. V rozhlase bez obrazu by to asi bylo lepší. Ale proslov k rozpočtu na rok 2021 byl promyšlený a stravitelný. V duchu jsem se vracel k projevům téhož před nějakými pětadvaceti lety. Teď vyzval všechny k šetření v naší situaci a překvapivě slušně poslal vládu, Babiše, Maláčovou, ANO, ČSSD i odboráře do někam. Jmenoval několik oblastí, při nichž by stát mohl ušetřit: finanční dárečky všem a napořád, dotace firmám k projídání, vyzval ke zrušení daňových výjimek, na nichž by se možná ušetřilo 350 miliard. Jediné, na co nějak zapomněl, je propuštění armády zbytečných úředníků státu, což by byla úspora asi ještě vyšší. Zřejmě mu docvaklo, že mezi ty přebytečné úředníky by se dali započítat Mynář i Ovčáček.
Málem státnický projev. Je se bojím, že zítra to bude zase ten starý Zeman, co uráží kdekoho, nepovyšuje Koudelku ani rektory, nezve na ústavní schůzky šéfa Senátu a peče to s Putinem a Čínou. A ještě víc se bojím, že vládní hlasovací kombajn ty nepřeberné výdaje prohlasuje navzdory prezidentovi, opozici, ekonomům i zdravě myslící části národa. Za rok budou volby, dnešní koalice je pravděpodobně nevyhraje, ale tak aspoň rozvrátíme ekonomiku, ať se ti po nás zapotěj.

Hurá! Žáci prvních a druhých ročníků nastupují do škol. Stejně pokud se nebo někoho nakazili, tak to bylo doma. Z prvních dvou ročníků studia přišli zatím o pět měsíců. Předpokládám, že si taky nemyslíte nic moc o distančním vzdělávání hlavně v nejnižších ročnících. Jsem sice optimista, ale tohle je vzdělanostně poznamená na celý život, studium se změní k dohánění. Samozřejmě se to týká všech ročníků. Se školou by se mělo začít hned a všude.  No co, tak se ulehčí maturita třeba odmazáním dalšího předmětu. Stejně až to všechno nastane, bude tu už jiný ministr a jiná vláda.

Šéf zdravotnických informací Dušek navrhuje, aby se počty nakažených a mrtvých nezveřejňovaly každý den, ale tak jednou za čtvrt roku. Od toho by už byl jen malý krůček k „nezveřejňovaly nikdy“. To by pak mnohem lépe vyniklo, jak si naše vláda v pandemii dobře vede.