ÚTERÝ RÁNO (5/5)

Je dost opovážlivé tvrdit, že jsme premianty ve slabém šíření koronaviru, jak se nám vytrvale snaží namluvit náš premiér. Z celého východního bloku mají počet nakažených na sto tisíc obyvatel vyšší než my Bělorusko (166), Estonsko (128), Srbsko (128) a Rusko (84). My 72. Všechny ostatní východoevropské země mají toto číslo mírně ale třeba i řádově nižší. Ovšem většina těch lepších neabsolvovala takové manévry jako my. Což vůbec není námitka proti opatrnosti a přijatým opatřením, bránit se neznámé hrozbě bylo zcela na místě. Něco namítat u nás můžeme tak nanejvýš proti chaotickým krokům, politizaci a zmateným informacím naší vlády. (Okřídlenou větou na sociálních sítích se stalo „Počkáme, jak se Prchal zítra vyspí.“ Bádat nad tím, zda byla opatření na místě a přiměřené délce, nyní nemá smysl. Bavme se o tom teprve tehdy, až budeme konstruovat obranu proti dalším podobným hrozbám. * S výjimkou Estonska se další „hříšníci“ vyznačují mizerně fungujícím zdravotnictvím, chudobou a s ní spojenou hygienickou situací. Ve srovnání se západem Evropy i se zámořím vycházíme velmi dobře. Myslím, že to ovlivňují především tři faktory. 1. Nejsme dosud uvyklí takovým osobním svobodám a demokracii, o rozhodnutí vládních kruhů nediskutujeme. 2. Nežijeme v takovém blahobytu jako západ a nejsme na něho tolik uvyklí. Třeba létání sem tam po světě zatím nepovažujeme za samozřejmost. 3. Máme zcela nepatrný podíl neevropských imigrantů, kteří jsou další složkou nekontrolovaného pohybu světem. Čímž není zdaleka míněno před migrací se zcela okamurovskoklausovsky uzavřít. Stačí mít na mysli míru tohoto jevu, která už možná byla v některých západních zemích překročena. A pro nás jsou smysluplnější populační přírůstky z jiných směrů.

Za poslední čtyři dny v Česku přibylo jen 73 pozitivních případů nákazy novým koronavirem, zemřelo 11 lidí. Podle statistik na webu ministerstva zdravotnictví je to nejnižší denní nárůst od 9. března. I když netušíte, co to je, pamatujte si, že R se teď rovná 0,7. Což je dobré. Vypadá to, že aktivní pobyt na čerstvém vzduchu lidem prospívá a vláda může začít dělat chaos v jiných oblastech. * Vzhledem k příznivému vývoji nákazy koronavirem odstartovala v pondělí v mnoha evropských zemích další fáze rozvolňování přísných opatření proti nákaze. * Řecká ekonomika v letošním roce v důsledku šíření koronaviru klesne až o 8,9 procenta. * Jsou i pozitivní aspekty dramatu: Kvůli obavám z koronaviru přestalo v Británii kouřit až 300.000 lidí.

Během dvou měsíců s koronavirem jsme slyšeli spoustu zábavných hlášek a roztomilých výkřiků. Snad to někdo všechno zapisuje. Zmíním jen tři největší perly našeho premiéra: „Jestli někde chybějí roušky, osobně je tam rozvezu.“ „Zachránil jsem tisíce mrtvých!“ „V boji s koronavirem jsme nejlepší na světě.“