Chcete vyhynout?

Je to katastrofa! A neptejte se co. Když si otevřete nějaká media, tak všechno. Tají ledovce. Sobotní přílohy novin vykreslují mapky, kdy bude celý Manhatan pod vodou a kdy dorazí Severní moře až k Děčínu. Jestli něco neuděláme, tak v roce 2030 už nebude návratu, říkala Greta. My tušíme, že neuděláme. V roce dva tisíce iks už nás bude 10 miliard. Planeta nás neuživí. Lidstvo vyhyne.

A najednou zahlédnete článek o tom, jak v arabských zemích, které byly proslulé vysokým množstvím dětí najednou klesá porodnost. Kde se to vzalo? Asi někdo protrhl mlhu mediální korektnosti, která nás nepřetržitě přesvědčuje o vážnosti situace. A další zpráva: Každý čtvrtý mladý Američan neměl za celý minulý rok pohlavní styk. Ani zbylé tři čtvrtiny to moc nehrnou. Zřejmě už došly květinové děti. A o Evropu vůbec nemusíme mít strach. Počet dětí na jednu matku činí 1,60 dítěte, což spolehlivě stačí k pozvolnému vymírání. Překvapivě Česko není nejhorší, jak byste jistě čekali. Mírný nadprůměr – 1,63 včetně dětí v babyboxech.  Jsme dokonce lepší než Lichnštejnci. A je tvrzeno – to jsem nikde nenašel – že i imigranti v Evropě se nejpozději v druhé generaci přizpůsobí trendu nízké natality. Myslel jsem si, že temperamentní národy na jihu kontinentu mají dětí víc. Je tomu přesně naopak. Nejrychleji vymírají Španělé, Portugalci, Italové a Řekové. Francii a Švédsku na nejvyšších příčkách asi přece jen pomáhá vydatná imigrace.  Vypadá to, že homo sapiens sapiens vynalezlo zajímavější kratochvíle, než je vlastní reprodukce. No počkáme si.     

Nakonec tedy dvě zprávy. Lidstvo vyhyne kvůli přemnožení a nedostatku potravy. Nebo lidstvo vyhyne nedostatečně rozmnožováno. Račte si vybrat.