Nechte na hlavě.

15.5.2015 * Zeptal jsem se. Wikipedie promptně odpověděla: Pomazánkové máslo je tradiční československýmlékárenský výrobek. Jedná se o pomazánku vyráběnou ze zakysané smetany obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím a dále také například solemi, kulturami a škroby.

Zajímalo mě ještě, co je to máslo. (Ještě, že tu Wikču máme.) Máslo je mléčný výrobek. Obecně se vyrábí zakoncentrováním mléčného tuku (smetany) a následnou reverzí fází na emulzi vody v oleji. Klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku.

Někdy si připadám trapný, když jdu na některé věci obyčejnou logikou. Jak plyne z těch dvou definic, pomazánkové máslo není máslo. Stejně jako kočičí zlato není zlato.

Můžete stokrát říkat, že jsem eurohujer, ale myslím si, že když něco není máslo, nemělo by se tomu máslo říkat. Ale na druhou stranu, když má někdo nutkavou potřebu to máslem nazývat, je to jeho problém, a nikdo by mu v tom neměl bránit. Celé to je vlastně naprostá prkotina.

Ale pro někoho je to hlavní důvod, proč vystoupit z Evropské unie. Stejně jako někteří nechtějí Euro, protože „ty naše bankovky jsou hezčí“.  Také politici se budou o pomazánkové máslo znovu a znovu soudit, protože jim to přihrává body od jednodušších lidí.

Jen je legrační, že některé naše politické strany zvedly máslo jako hlavní prapor boje o svoje mistečko v Evropském parlamentu. Až se tam usadí, zakážou nám třeba Pražskou šunku. Je třeba si uvědomit, že právě tito politici mají na hlavě máslo. A to žádné pomazánkové.