Imigrace: Kulturní prolínání nebo konec jedné civilizace?

1.6.2015 * Evropané se cítí ohroženi. Tedy někteří. Jedná se – jak už tušíte – o imigranty. Názory stojí proti sobě a tváří se výhružně. Jedni o těch druhých tvrdí, že jsou xenofobové a rasisté, druhá strana zase o těch prvních, že jsou dobroserové. Nikdo vlastně ani nediskutuje, jen obviňuje druhou stranu:  

+Všechny na těch bárkách musíme vytáhnout z moře, zachránit a ubytovat je v Evropě, volají jedni. x Všechny co doplují do Evropy, naložme na velké lodě a zpátky s nimi, odkud přišli.

+Žiju v Londýně vedle muslimů, jsou to hodní lidé, žádní militanti, píše kamarádka z Albionu. x Všude, kde jsou přistěhovalci, je bordel a ohrožení. Od setmění raději nevycházíme z domu, volá kamarád z Francie.

+Přicházejí ze Sýrie, kde se válčí, jsou v ohrožení života. x Na těch lodích vidím samé černochy. To jsou ti ohrožení Syřané?

+Je naší povinností jim poskytnou azyl, doma jsou v nebezpečí. x Musíme je vracet, jsou to ekonomičtí imigranti.

+V jižní Itálii se vlamují do domů, dokonce z nich vypudí domácí. x Nedivte se, jsou frustrovaní, musíme je všechny rozvézt po Evropě a taky k nám.

+Měli bychom do Evropy přijmout všechny, kdo to potřebují. x A nebylo by lepší pomoci jim v jejich domovině, postarat se o jejich tábory, jídlo, zdravotní pomoc na místě? Aby se mohli časem vrátit do svých domovů.

+Evropa potřebuje nové lidi a novou krev, protože stárne. x Rozsáhlou imigrací se Evropa rozpadne, tak jako se rozpadla Římská říše.

+Jedná se řádově o několik tisícovek lidí. x V pohybu je jich v Africe a na Blízkém východě padesát milionů.

+Musíme se o všechny postarat  a ubytovat je! x Kolik si jich vezme do svého bytu ta paní, co to tady píše?

+Samozřejmě že chtějí v Evropě pracovat. x Kde se ta práce pro ně vezme a jakou mají vůbec kvalifikaci?

+Dokážou se spokojit s málem, jsou vděční, že se dostali do Evropy. x Tak proč v Calais přepadávají kamiony a chtějí se dostat za lepším do Británie?

+Všechno jejich neštěstí jsme způsobili my Evropané. x Nejsem si vědom toho, že bych něco způsobil.

+Po roce 1948 Západ také přijímal naše emigranty, tak teď to můžeme vracet. x Naši emigranti přicházeli na Západ ze stejného kulturního okruhu, většinou něco uměli a dokázali se rychle sžít.

+Určitě se v tom množství imigrantů najde část teroristů z Islámského státu. x To se nedá nikdy vyloučit, ale bude to tak tisícina promile.

+Měli bychom pomoci všem, co žijí pod hranicí bídy. x Na světě je asi pět miliard lidí, kteří se mají hůř než my. Dokážeme pomoci všem? 

 Jak tohle vidíte vy? A zajímá vás to vůbec?