Romská otázka

17.7.2013 * Ve věci demonstrací v Duchcově nebo Českých Budějovicích media usilovně mlží. Jednak se většina novinářů snaží být státotvorná a jednak se v té složité problematice soužití s menšinou ani moc neorientují.

Pár „profesionálních“ vyholenců přijíždí do měst, kde se něco šustlo. Nějak se vyagresit musí. Na fotbalu si pořadatelé dávají větší pozor, ubylo mel na stadionech i vlaků zdemolovaných příznivci Baníku. Tak se hesla Jude Slavie! vymění za Nic než národ! a jede se dál. Bitka s policií je určitě o level výš než bitka s rowdies Sparty.

Že se k těmhle vymaštěncům přidávají ve velkém obyvatelé postiženého města nebo jim fandí, není divu. Ti v bombrech „řeší“ jejich problém, který jinak nikdo jiný neřeší. Neřeší ho vláda, kraj ani města. Ti horký brambor rádi předávají neziskovkám, které za velké peníze „řeší“ okrajové drobnosti.

Podstata problému se neřeší vůbec, protože nikdo nemá tušení jak.

Minulý režim zredukoval právo na práci na pracovní povinnost, kdo nebyl zaměstnaný, šel do lochu. Tehdy bylo jednodušší zaměstnávat hafo Cikánů s lopatou než sehnat jeden bagr. Minulý režim se také vůbec nestaral o vzdělání romských dětí a ten současný v tom zdárně pokračuje. Ať jdou cikorky pracovat!, řvou demonstranti. Jenže kde by se pro ně vzala práce? Pracovní činnosti se za posledních dvacet let hodně sofistikovaly a pro nevzdělané nejsou pracovní místa. A pokud nějaká místa „u lopaty“ zbyla, je tu i dost nevzdělaných bílých.

Ne neziskovky, ale jiná pravidla. Neposíláš děti do školy, nedostaneš dávky. Tvoje děti něco ukradnou, nedostaneš dávky. Cílem ale nemůže být jen dokončení devítiletky. Většina těch dětí by měla dosáhnout na výuční list. S Cikánem instalatérem bude společnost jednat jinak než s Cikánem, který nikdy v životě nepracoval. I on se bude chovat jinak.

Sociální systém je dalším obrovským problémem společnosti bez ohledu na barvu pleti. Kolik lidí má spočítáno, že na tom bude mnohem lépe, když bude brát dávky, občas k tomu přihodí nějaký melouch nebo něco dopraví do sběrny kovů. Ale budou naši politici ochotní zabývat se tím, že by významně zvýšili rozdíl mezi minimální mzdou a dávkami v nezaměstnanosti?  (Lichváři, kteří Romům pronajímají ubytovny za nehorázné částky, které nakonec zaplatí stát na dávkách za bydlení, jsou samostatnou kapitolou.)

Policie neumí řešit drobné krádeže, výtržnosti ani etnické rvačky. Proto to delikventům snadno prochází. Zato policie umí nasadit těžkooděnce, koně, vodní děla a gumové projektily. Není schopná řešit příčiny, tak řeší následky. Proč to tak je, se musíte ptát zase jen politiků.

Vůbec to vypadá, že politici si vystačí na vzájemné kočkování a vlastní profit. Často neřeší ani mnohem jednodušší problémy společnosti než problém „nepřizpůsobivých“ občanů. (Ti jednoduší z Čechů si to postavili jako rasový problém, ale ten to není. Je to těžký sociální problém. Část Romů je totiž přizpůsobivá a pracovitá, naopak část bílých je taky nepřizpůsobivá. Můžeme se hádat o procenta, ale tím „sociálnost“ problému nezměníme.)

P.S. Kdy už konečně začneme trestat majitele zastaváren a výkupen kovů?