Lochotín.

30.1.2015

Vypadá to jako tisková zpráva země Absurdistán.  (Třeba je.) V Plzni se rekonstruuje legendární amfiteátr Lochotín. Lepší zprávu jsme nemohli číst. Kultovní místo legendárních finále Porty v osmdesátých letech. Koncerty, filmové přehlídky, studentské Majálesy a v poslední době i turné Lucie nebo Kryštofa.

Rekonstrukce probíhá za podpory grantů EU. Jinak, jak všichni víme, by neprobíhala. A zřejmě tady zakopl pes. Zřejmě do žádosti pro EU někdo v Plzni napsal – aby splnil většinou složité a kostrbaté evropské podmínky – že to celé bude sloužit po rekonstrukci výhradně pro akce plzeňských a regionálních uměleckých těles. A EU na tom trvá. Žádné celostátní festivaly nebo dokonce mezinárodní koncerty. Nějaké krajské kolo soutěže bigbítu nebo roztančený místní folklór.

Po přestavbě prý bude mít 17 tisíc míst. To je snad ještě větší kapacita, než když jsme do kotle „vešli“ na Portě v roce 1989 třicet tisíc lidí.

Nešikovná situace. Zvláště, když je město momentálně dějiště Evropského města kultury 2015 a přitom jaksi pro všeliké cirkusy pozapomnělo, že v Plzni žije a tvoří úžasné množství domácích umělců všech barev.