Volby jsou (už zase) za rohem.

9.10.2013 * Těžko se tomu dá porozumět. Internetové portály nám dokolečka nabízejí nějaké mapy České republiky. Morava a Podkrušnohoří má nějakou barvu, zbytek republiky jinou. Ta první barva znamená nejvíc sociálních dávek, největší nezaměstnanost, nejvíc voličů komunistů. Naopak velká města jsou na opačném pólu (včetně měst moravských) a zbytek země je tak nějak. Jenže volební preference míří víc doleva.

Bude se voličům levice dařit líp, když budeme mít levicovou vládu ČSSDKSČMSPOZ?

Žádné peníze navíc se s příchodem levé vlády neobjeví. Není kde je brát.

Zvýšení daní podnikům v době pokračující krize bude znamenat masívní propouštění. Tedy vyšší nezaměstnanost a vyšší náklady státu na dávky. Takže národohospodářsky nula od nuly pojde a akorát přibude víc zoufalých lidí. Podnikatelé to buď ustojí a pár lidí propustí, nebo to zabalí a propustí všechny.

Že se na živnostníky levicová vláda zaměří, nám naznačil už soudruh Mládek. Část živnostníků to neunese a vydají se taky na úřad práce. Nám občanům budou ovšem jejich služby chybět, pokud nám to nespíchnou načerno. Ovšem tím stát vybere méně daní. A nebude důvod, proč by se v téhle atmosféře někdo pouštěl do podnikání.

Levicová vláda bude mít dvě možnosti. Buď se dál zadlužovat (jak už to předvedl ministr financí Bohuslav Sobotka v době, kdy náš národní důchod byl ve vysokém plusu) a vydat se řeckou cestou. Akorát – protože nemáme € – nás na rozdíl od Řecka nikdo zachraňovat nebude. Druhá možnost bude šetřit mnohem drastičtěji než nyní a propouštět učitele, policisty, hasiče a zdravotníky. Tedy další nezaměstnaní. I jejich služby nám budou časem viditelně chybět.

Voličům levice se tyhle věci hodně těžko vysvětlují. Mají pocit, že za to, že nejsou pracovní místa, může pravicová vláda. A těm dalším, je šumák, jestli jsou pracovní místa, hlavně když oni dostávají pravidelně dávky. Ale je potřeba jim to vytrvale vysvětlovat. Že bez podpory podnikání nebudou pracovní místa a taky, že jednou dojdou i peníze na dávky.

Ne, že by nám na dnes už minulé pravicové vládě spousta věcí nevadila. Vadí! Ale s příchodem levice se situace zřetelně zhorší. Mimochodem i proto, že tady je spousta politiků a s levicí spojených šíbrů, kteří ještě neměli možnost si na náš úkor pořádně nahrabat. Jak to bylo v té stařičké sociálně demokratické písni? „A kdybychom padli všici, vstanou noví…Rathové!“

Takže dejme se do vysvětlování, diskusí a přemlouvání. Volby se krutě blíží a emigrovat v podstatě není kam.