Rýmička

14.1.2014 * Vyprávěnky v ženských časopisech a rubrikách o nemocech mužů mě vždycky znovu dokáží vytočit, i když už jsou skoro tak otřepané jako ponožky v sandálech. Pointa je v tom, že ochořelá žena dál dře jako kůň, stará se o všechno a o všechny a nikdy nepadne.

To muž po prvním kýchnutí uléhá s rýmičkou do duchen, a ženo starej se.

Skutečnost je jiná: kašlající a kýchající muž ještě odveze pár koleček hlíny, vyleze na strom očesat třešně a naloží ve stavebninách pár pytlů cementu, aby měli zedníci zítra s čím dělat. Vyřídí dvacet včerejších emailů, vymění žárovku na záchodě, opraví vnoučkovi traktor a pak odpadne do postele.

Žena zvážní. Ty řečičky o mužských rýmičkách se hodí tak pro kamarádky nebo do ženských rubrik. Doma žena třímá ve vražedné pozici teploměr, i když chlap samozřejmě tvrdí, že žádnou horečku nemá. Má devětatřicet. Stupňů Celsia.

Teplou peřinu, horký čaj, bylinkový čaj, mátový čaj, meduňkový čaj, čaj s medem. Horký obklad proti nachlazení, studený obklad proti horečce, Priesnitz obklad proti všemu.

Žena startuje auto a vyráží do lékárny, aby utratila půlku státního rozpočtu za léky proti rýmě. Prášky, kapky, sirupy, spreje. Léky ověřené i neověřené. Dokonce i léky, které s danou nemocí vůbec nijak nesouvisí. Co kdyby pomohly? A když nepomůžou, mohla je žena tady beztrestně vyzkoušet, jestli by se náhodou nehodily někdy na problémy dětí.

Když druhý den nenastává viditelná úleva, léčebný teror i dávkování se násobí. A když máte čtvrtý den nemoci pocit, že už byste na střechu vylezli a ty dvě tašky vyměnili, padne na vaši hlavu taková smršť, že byste si sami od sebe kůrku nevzali.

Každá sranda jednou skončí a najednou jste zdráv. Vaše žena je moc ráda, i když po tom, jak vás měla na čas coby domina, se jí bude trochu stýskat.

Vy si budete napříště dávat větší pozor, abyste se někde nenastydli nebo nepřetáhli své síly. Ostatně pánové, jestli své ženy milujete tak jako já, čas od času přežijete i tu rýmičku.