Neposílejte ženy za brod.

7.9.2013 * Budou volby. Mimo plán, trochu narychlo, ale zase nás partaje nebudou týrat nekonečnou volební kampaní. Pokud se pamatuji, jsou to druhé mimořádné volby. Poprvé se podařilo shodit vládu v čase našeho evropského předsednictví Paroubkovi, tentokrát to zvládli Šlachta s Ištvánem.

Volit samozřejmě půjdu, i jeden hlas to může rozhodnout. To v případě, že to dopadne dobře. Když to dobře nedopadne, budu aspoň moci říkat: vidíte, vy blbečkové, koho jste si to zvolili!

Náhodou už vím, koho budu volit. Ale co kdybych nevěděl, kdybych se nemohl rozhodnout? Poradím se s internetem. V České republice je registrováno 83 politických stran a 44 politických hnutí. To je úrody a zajímavostí!

Některé atraktivní strany bohužel nemohu volit, protože v mém kraji nemají kandidátku. Co byste třeba řekli straně Jirkov 21. století? Je to strana Jirků nebo z Jirkova? Nebo strana Semiláci. Pravá volba pro Plzeň. Když je někdo mimoň, může se změnit vstupem do hnutí Mimoňská obroda. Proč mají být vyhnány Ženy za Brod, netuším. Ani jestli mohou být vyhnány za Český, Havlíčkův, Uherský, Železný nebo až za Švejkův Brod nad Litavou. Špičkou mezi stranami, které moc nekoukají za humna je Sedma – strana pro Slatiňany, Škrovád, Trpišov, Kunčí, Presy, Podhůru a Kochánovice.

Většina stran je hodně nečitelných, často nemají uvedeny ani webové stránky. Jakýpak politický program má asi hnutí Zvon? Třeba bych mohl volit Hnutí lepší řepy, ale nic se o nich nedočtu. To o hnutí Desítka pro domácí hned víte, že je to politická záštita fotbalové Bohemky. O straně Český politický střed se zase dozvíte, že stojí velmi nalevo.

V názvech stran se to hemží otevřenou společností, důstojným životem, zdravým rozumem, vlastenectvím, spravedlností, nezávislostí a dalším harampádím.

V seznamu jsem nenašel Stranu zlodějů, podvodníků a lhářů, ale tuším, že tam někde je, jenom má nějaký jiný název.

Jsem z toho zmaten a netuším, co bych poradil vám. Každopádně jděte k volbám. A nedělejte kraviny jako vhazování neplatných lístků. Když budete volit nějakou stranu, která v minulých volbách dostala 0,03% hlasů, házíte ten lístek komunistům. Mimochodem, víte, že máme u nás tři komunistické strany a další skryté pod jinými názvy?). Nevolil bych ani ty, co se po volbách s komunisty spojí. A ani – být vámi – bych neposílal ženy za brod.