Dobře nebo špatně?

14.6.2013 * Řada mých přátel sleduje dění na policejně-politické scéně, tápe a klade si otázku, jestli je to dobře nebo špatně. Přiznám se, že ani já to moc nevím a spíš se přikláním k tomu, že špatně.  Co naznačuje ta rychlost, tajnůstkářství a hra o informace?  Možná je skutečně prostřeleno trestání zločinců na vysokých příčkách. Ale třeba taky jde o mocenský boj jednotlivých politicko-mafiánských skupin.

Ne, že by bylo špatně, když zločinci i z nejvyšších pater dostanou klepeta. Jen mě mate, že to velké, co prý policie původně sledovala, je jaksi pod pokličkou, a řeší se záležitosti, které se od toho hlavního tak nějak odtrousily, ale míří do nejvyšší politiky. Řečeno natvrdo: k cílené likvidaci Petra Nečase, potažmo ODS.

Nám nezbývá než čekat, jak se to vyuzlí; sledovat polozprávy, dohady komentátorů a prskajícího Zaorálka v přímém přenosu. Žádný z politiků o tom nic moc neví, ale všichni svolávají tiskové konference.

Zvláštní je postup policie a státního zastupitelství. Obě instituce jsou skoupé na informace a na jména, na druhou stranu vyklopí, kolik se našlo milionů a tun zlata. Kde, u koho, o tom nic, a tak bulvár to vše propojuje do svých souvislostí.

Zatýkání proběhne megaoperetním systémem (podobně jako kdysi přepadení IPB nebo zátah v České televizi), jako by tím policie chtěla zmrazit svoji vlastní nejistotu. Nešlo podezřelé bez humbuku odvézt k výslechu? Komu slouží ta celosvětová ostuda a pokles důvěry zahraničních partnerů?

Taky máte pocit podobně jako já, že policisté, kteří by neměli krytá záda, by se do těchto výšin nepustili?

Pak se ptejme, kdo by jim tak ta záda mohl krýt. Kdo byl zadavatelem.  Tady už se dostáváme na tenký led spekulací. Ať si laskavý čtenář vybere z plejády těch, kteří by na věci mohli mít zájem. Ale ať pak své dojmy nevydává za zjevenou pravdu.

Každý další den budeme mít víc informací. Otázka je, jestli se někdy dozvíme pravdu celou.