LEGENDA LOCHOTÍN – ukázka z knihy

1.10.2014

Mám za sebou půl roku intenzívní práce bez dovolené a opulentní křest knihy v Plzni, kterého se zúčastnila asi tisícovka lidí. Pro křest byl vytištěn jen malý náklad, knížku dostali především  muzikanti, o kterých v ní píšu. Vy ostatní si budete muset ještě nějakou chvilku počkat. Jakmile bude na světě další náklad, dám to vědět všemi dostupnými prostředky včetně kouřových signálů.
Tady zatím najdete z knížky LEGENDA LOCHOTÍN malou ukázku. 

 

PORTA 87

ZAČÍNÁME UŽ V ÚTERÝ A KONČÍME V SOBOTU * 100 KAPEL NA PORTĚ * KLASICKÁ HUDBA * MIKROFÓRUM VYSÍLÁ Z VÝSTAVIŠTĚ * HRA S CENZORY: KROK ZPĚT A DVA DOPŘEDU

Porta v roce 1987, to už byl nezadržitelný kolos. 100 kapel, 30 000 diváků. Zájem médií. A ovšem i zájem mocných. A hledání cest, kudy a co by ještě mohlo projít…

První čtyři červencové dny 1987 je Porta a je stále v Plzni. Je zase o něco rozlehlejší, ale počasí tentokrát příliš nepřeje. Kromě střídavých přeháněk se přežene přes areál silná bouřka, která přinese tolik vody, že pořadatelé, kteří chystají Lochotín na večer a mají sebou kanoe (pro šťouraly: jedou hned po Portě vodu), sjeli Lochotín odshora dolů.  (26-Canoe-87-Ši.jpg)

Na Portu bylo oficiálně pozváno 100 kapel! Z nich už ve čtvrtek bylo osmdesát na místě, to znamenalo pět set účinkujících. Do soboty se očekávalo ještě 120 dalších. Kapely vystupovaly na osmi scénách a od úterního večera, kdy se natáčela živá deska, až po sobotní Dvoranu na Lochotíně, proběhlo 73 pořadů. Ty uvádělo 11 spíkrů, nepočítaje v to muzikanty, kteří si průvodce vystoupením dělali sami. O chod Porty se staralo 560 pořadatelů, včetně štábu, redakce Portýra a techniky. (27-Plšek-87-Ha.jpg)

Tentokrát už je na Portě živo od úterý. To se natáčí živá deska pro Supraphon a naopak v pátek probíhá křest desky, která se natočila na Portě v minulém ročníku. Programy začínají většinou v 9 hodin ráno a končí s půlnocí na Lochotíně. Porta se zase dramaturgicky více a  více rozevírá. Objevují se zajímavé sestavy. Například poprvé se na společném pódiu představí Žalman a spol. a Hradišťan. Všechny žánry mají svoje komponované pořady a recitály. Jasan Bonuš opět vede v Pekle country bál s tanečními skupinami za doprovodu skupin Blanket, Newyjou a Uhlák. Z jednotlivých regionů přijíždějí kromě postupujících i další kapely, které byly pozvány mimo soutěž a mimo hlavní programy. Společně tvoří „krajové“ programy. Západočeši, Jihočeši, Moraváci… Z jižních Čech přijíždí nejvíc folku, domácí dominují v bluegrassu a Morava dodá hlavně trampské kapely a první výhonky folkrocku.

Ovšem i žánry odjinud mají na Portě svoje místo. V pavilonu „R“ probíhá program Klasika na Portě za účasti Jiřího Hoška, Lubomíra Brabce a dalších. Ulrychovi se představují s pořadem Nikola Šuhaj. Diskotéku z oblasti country tu má Robert Křesťan. Co je to blues, Zfolkovaná poezie. Opět Písničky z divadýlek: Stropnický – Jiráň, Vladimír Kratina, Jiří Schmitzer, Ondřej Pavelka, Miki Jelínek a další. Prostě na Portu se sjíždějí vážní muzikanti, divadelníci, folkloristé a další hosté z jiných hudebních i nehudebních oblastí. Ale to hlavní je stále folková, trampská a country muzika. Z nejdůležitějších jmen se tu objevují Brontosauři, Kamelot, Hop trop, Nezmaři, Paleček s Janíkem, Poutníci, Stopa, Ivo Jahelka, Slávek Janoušek. A samozřejmě kapely, které se probojovaly v interpretační soutěži i účastníci autorské soutěže. Ta se také odehrává na Lochotíně. Soutěže probíhají bez rozlišení a rozdělení na žánry. Zatím. (28-Basseti boemi-87-Ha.jpg)

Nově je pro Portu otevřen pavilon „F“ poblíž hlavní brány. Každý den od 16 hodin se odtud živě vysílá Mikrofórum Československého rozhlasu a v sobotu dopoledne se (už taky živě) vysílá pořad Radioporta. Je akreditováno značné množství novinářů. Přijíždí několik zpravodajských štábů včetně televizních. Porta je v tomto roce už významně reflektována v médiích.

I když v české společnosti se už silně začíná projevovat uvolnění, perestrojka a glasnosť, tady na Portě jsou tendence spíše opačné. Je to taková věčná přetlačovaná mezi snahou dramaturgie a štábu dostat na festival ty nejzajímavější a z hlediska režimu ty nejkontroverznější osoby. Bdělí cenzoři stále ještě drží ruku na kohoutcích. Tento rok nemůže vystoupit ani vloni zakázaný Vláďa Merta ani Jarek Nohavica.  Karel Plíhal, který byl na Portu pozván, přijede jako návštěvník a na otázku redaktora Portýra proč nevystupuje, odpovídá velice stručně: – Karle, proč nevystupuješ na Portě? – Protože tady nevystupují i jiní. – Poskytneš rozhovor pro Portýra? – Ne. – Můžeme to zveřejnit? – Ano.

Vedle poroty a jejího udílení cen funguje na Portě také už docela propracovaná anketa diváků. Anketní lístky se rozdávají zároveň se vstupenkou. Tým dobrovolníků pak výsledky zpracuje. V interpretační soutěži drtivě vítězí skupina Barel rock následovaná Fleretem a Kamelotem. V autorské soutěži nejvíc zaujaly publikum hoptropácká Jonatán a Křesťanova Napsal jsem jméno svý na zdi. (29-Plakáty-87-arch.jpg)

Hlasuje se také o osobnost Porty. Tou se stává Jaroslav Samson Lenk před Ivošem Jahelkou a Mirkem Kováříkem. Ovšem do výsledků se promítne i protestní hlasování publika; silně bodují osobnosti, které tento rok na Portě nevystupují: Jarek Nohavica, Karel Plíhal a Vladimír Merta.

I tento rok přinesl něco nového, co jsme vymysleli, zkusili a povedlo se: v závěrečném večeru, kdy se hlediště rozzářilo tisíci svíček, se po blocích vítězů a hostů přešlo na společné zpívání. Vybral jsem dvacítku písní, které za dvacet let už díky Portě zlidověly a společně s třiceti tisíci hlasy z publika je zpívali jejich autoři a interpreti. Zvukaři a osvětlovači se trochu zapotili, když se na levé a pravé straně scény střídaly kapely po písničce, ale dařilo se a diváci se rozjížděli zase na rok nabití hudebním zázrakem jménem Porta.

 26-Canoe-87-Ši.jpg  Vodácký prvosjezd amfiteátru Lochotín. Pochybuji, že to od té doby někdo zopakoval. Foto Jan Šilpoch.

27-Plšek-87-Ha.jpg  Režisér lochotínských koncertů Pepa Plšek je autorem sloganu „Hudba je lék a Porta je nejlepší apatyka.“ Spolu s ním člen týmu osvětlovačů Petr Ježek. Foto Jiří Hampl.

28-Basseti boemi-87-Ha.jpg  Nejen folkem živ jest člověk. Na Lochotíně se představila také čtveřice kontrabasistů Basseti boemi  a sklidila frenetický úspěch. Foto Jiří Hampl.

29-Plakáty-87-arch.jpg  Tenkrát ještě nebyly mobily. Na plotě tábořiště si lidé nechávali vzkazy. Hledali se, domlouvali, kam půjdou odpoledne, inzerovali a seznamovali se. Foto archiv.