Ostravský folkový kolotoč.

K pěti desetiletím života s folkovou a country hudbou patří festivaly. Zvlášť ty, které oslovily široký okruh publika, vytrvaly na hudební scéně dlouhou řadu ročníků a vždy se projevovaly hledáním nových kapel, osobností i hudebních proudů. Porta, Zahrada, Prázdniny v Telči, Folková růže, Mohelnický dostavník a ještě hodně dalších plnily kalendáře nadšenců pro FC muziku a trvaly navzdory tlaku bolševických cenzorů a v nové době navzdory tlakům ekonomickým.

Jednou z nejdůležitějších událostí folkové scény byl Ostravský folkový kolotoč, vydupaný partou nadšenců navzdory politicky nevlídné atmosféře Severomoravského kraje. Proběhlo sedm ročníků (1976-83) v Domě kultury v Ostravě-Porubě, než ho orgány státostrany zadupaly do země. Další pokus přenést festival do Břeclavi skončil už jen jediným ročníkem (1984).

Festival prezentoval i objevoval písničkáře a kapely ponejvíce z Moravy, i když to zdaleka nebylo pravidlem. Mnozí muzikanti právě tady dostávali svou první velkou příležitost mezi vystoupeními zkušených bardů. Byl jsem třeba u toho, když tu byl trochu partyzánsky poprvé uveden na scénu Jarek Nohavica.

Vůdčí osobnost Ostravského folkového kolotoče Milan Aurus Kaplan se po letech rozhodl shromáždit vzpomínky muzikantů, návštěvníků i „lidí kolem“ a sestavit knihu. Pomáhat mu bude hudební publicista Přemysl Houda. Milan prosí všechny, kdo jsou schopni se podělit o své zážitky, vzpomínky a příběhy na tomto festivalu. Psát mu je můžete na adresu kaplan@proebiz.com. Dost se na tu knížku těším.