Ekosloupek 15

=Čas od času na nás vyskočí další látka, kterou nás otravují zemědělci. Evropský úřad pro bezpečnost potravin určitě není spolkem nějakých ekošílenců, tak bychom měli jeho varování brát vážně. Ovšem Evropská komise musí dbát na to, aby neohrozila zisky podnikatelů. Takže s tím ještě počkáme.=

Po glyfosátech hrozí v Evropské unii zákaz další látky, hojně aplikované zemědělci. Na indexu hlídačů bezpečnosti potravin se ocitl insekticid chlorpyrifos. Toxická látka, aplikovaná na jablka, obilí i zeleninu, může ohrozit vývoj mozku.

Zatímco herbicid glyfosát, reprezentovaný přípravkem roundup, na sebe strhl pozornost jako potenciální karcinogen, chlorpyrifos je méně známá látka. Její plošný zákaz v EU však hrozí dřív, už v příštím roce.

„Chlorpyrifos je symbol toxických látek, které se aplikují. Čas od času ho najdeme v potravinách, jablkách, cereáliích a tak podobně,“ řekla iDNES.cz Jana Hajšlová, profesorka z Vysoké školy chemicko-technologické. Dlouhodobá expozice podle ní může vést k řadě poruch, souvisejících s rozvojem intelektu.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal v srpnu doporučení neprodloužit povolení k užívání chlorpyrifosu, které končí v lednu 2020. Rozhodující slovo však bude mít Evropská komise, která zatím sdělila, že k okamžitému zákazu se nechystá. https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/chlorpyrifos-pesticidy-zakaz-glyfosat-roundup.A190913_135154_ekonomika_fih