V Kovidáriu (2)


Tak nám kleslo číslo R na 1,1. Zatím nevíme proč, ale je to skvělá zpráva. Roman Prymula před čtrnácti dny (to ještě ministroval) k této hodnotě vzhlížel jako k zázraku. Tak teď to ještě srazit na 0,8 a jsme za vodou. To číslo R znamená, kolik jeden nakažený může nakazit nenakažených. V tomto případě jednoho celého zdravého a jednu desetinu dalšího zdravého. To je takový skoro nerůst. Můžeme zapomenout na exponenciální funkce, stejně jsme zatím nepochopili, co to je. Rostoucí čísla nákazy nám sdělují, že brzy budeme zavirovaní všichni a chudák číslo R už nebude mít koho nakazit.

Nový ministr zdravotnictví vypadá docela rozumně. Je věcný, stručný a možná nebude vymýšlet blbosti. Ani se při nástupu do úřadu nedopustil rouškové panychidy v antickém stylu. Andrej Babiš to s ním asi nebude mít lehké, ministr vypadá, že mu půjde o zdraví, a ne o volební preference. Uvidíme, jak se ti dva porovnají. Ostatně vtip z bublin tvrdí, že ještě dva ministři zdravotnictví a budou Vánoce. A když nastupoval Prymula, taky jsme si většinově mysleli, že se to zlepší.

Docent Blatný tvrdí, že se bude zabývat čísly a trendy. Nikoliv dojmy a fámami. Nebude prý rozhodně v pondělí měnit to, co v pátek nařídil. A taky je přesvědčen, že lockdown teď není nutný, i když alarmisté v čele s politickým pohrobkem Davida Ratha Kubkem křičí, že bez totální uzávěry to nepůjde. Většina ekonomů tvrdí, že další lockdown řada oborů ekonomicky už nepřežije. Nedá se říct nic jiného, než Uvidíme. Mělo by nás ale zajímat, kam se teď zápas s koronavirem nasměruje. Zatímco šťouraly a troly bude zajímat jen to, kdo co kde podepsal a že si to nepamatuje.

Držme si palce, ale myjme si ruce, nosme roušky i na nose, tvořme jen hloučky, a ne velké shluky. Neposlouchejme extremisty, ani popírače a ani alarmisty. A nechoďme na demonstrace idiotů, kde se protestuje proti pomoci lékařů z USA.

To vše při vědomí, že zavírat obchody v neděli je hovadina, která ničemu nepomůže. Navíc škodí. Že školáci doma na distanční výuce, dospělí na home office a prarodiče, co neopouštějí domov, se všichni navzájem rychle nakazí, pokud se nestihnou povraždit. A že noční procházka s vodítkem v ruce je docela romantická. 

P.S. Investigativní šmudlové okamžitě vypátrali, že nový ministr předloni podepsal petici Milionu chvilek proti Babišovi. No a co? Čím víc bude ve vládě lidí, kteří nesouhlasí s AB (a ani nemusí o něm říkat, že je debil), tím rychleji se můžeme někam posunout. Já ji taky podepsal, tak třeba na mě čeká ministerstvo kultury.