SOBOTA RÁNO

Má 18 exekucí a bydliště na úřadě. Přesto firma Recea Prague získala od ministerstva zdravotnictví zakázky na respirátory za 310 milionů. Už chápete, proč vláda trvá na prodloužení nouzového stavu? Jak tohle vysvětlí ministr Adam Vojtěch (ANO)? * Dvě noviny z aktuálního rozvolňování karantény: Od pondělí budou otevřeny kadeřnické salony pro psy a kočky. A ve stejný den se mohou spouštět menší lodě na vodu. Ovšem bez lidí! * Od 8. června se mohou konat sportovní zápasy bez diváků. Dvaadvacet fotbalistů plus tři rozhodčí pobíhají po hřišti. Napadá mě, proč by se tedy nemohly od stejného data konat i hudební festivaly bez diváků. Muzikanti by zahráli pořadatelům, pořadatelé by aplaudovali a Zaorálek by to zaplatil. * Otevřou se také prodejny s plochou menší než 200 m2. Proč zrovna dvě stě asi nikdo neví. Ale většoplošné obchody si mohou nadbytečné metry ohradit páskou. To, aby měli zákazníci a prodavači k sobě blíž. * Obchodní domy protestují a nákupní galerie protestují. Uvádějí, že jsou na znovuotevření vybavené a připravené. Vzdálený termín bude mít podle nich fatální následky pro nájemce a způsobí škody deset miliard korun měsíčně. Obchodní centra jsou prý schopná zajistit bezpečnost stejnou nebo i větší měrou než menší provozovny. * Otevírací liga bude mít pět kol, tak se, prosím, neptejte, co bude kdy. Bude to stejně jinak.  

Pravidla pro vycestování do zahraničí se zřejmě zkrátí v řádu týdnů, říká Prymula. Hamáček je jiného názoru a Vojtěch ještě dalšího. Počkáme si tedy, s čím přijde Marek Prchal. * Ústavní soud už kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru zahájil nejméně deset řízení, zabývá se vyhlášením nouzového stavu, uzavřením škol, omezením pohybu v rámci Česka i zákazem přeshraničního cestování. *  Volkswagenu klesl v době koronaviru provozní zisk o 80 %. * Moskva odkládá vojenskou přehlídku k 75. výročí konce 2. světové války. Tak to už je vážné.  

A jedna nakonec: Po celé zemi prý Češi podepisují petici, že si nepřejí, aby se kterákoliv stanice moskevského metra jmenovala Pražskaja.