STŘEDA RÁNO

Pětadvacátý den s Devatenáctkou.
Do Česka dorazil experimentální lék Remdesivir. Okamžitě ho dostal pacient s těžkým průběhem nemoci Covid-19. Nevítal jej premiér ani ministr zdravotnictví. Drobný rozdíl mezi partnerstvím a lokajstvím.
Čínská ambasáda skupovala během ledna a února v Česku respirátory a další zdravotní materiál. BIS před tím na začátku března varovala Babiše. Nyní materiál celá Evropa včetně ČR z Číny ve velkém dováží zpět.
Ve Francii ze dne na den vypnuli 189 rychlonabíječek na dálnicích po několika „bezpečnostních incidentech“. Šťastní majitelé elektroaut tak mohou jezdit kolem bloku kde bydlí. Tak už je to asi vážné. Letní olympijské hry v Tokiu jsou odloženy o rok. To se v historii OH ještě nestalo. Včerejší první vysílací den nového programu ČT3 pro starší a pokročilé si nenechalo ujít 984 tisíc diváků. Stala se hned pátou nejsledovanější stanicí v Česku.
Greta Thunbergová na svém instagramovém účtu uvedla, že nejspíš prodělala onemocnění COVID-19. Po návratu z Bruselu se cítila špatně, na test na přítomnost nového typu koronaviru ale neměla nárok. Deset dní strávila v izolaci. Symptomy pocítila švédská klimatická aktivistka před deseti dny po návratu z Bruselu, stejné potíže, ač trochu vážnější, měl i její otec. „Cítila jsem se unavená, měla jsem zimnici, bolelo mě v krku a kašlala jsem,“ uvedla 17letá aktivistka. Poznamenala, že ve Švédsku se není možné nechat otestovat, pokud člověk nepotřebuje naléhavou lékařskou péči.
Možná to byla jen reakce na opadávající mediální zájem. V opačném případě je třeba vyšetřit těch několik tisíc lidí, s kterými se v Bruselu setkala.