Kocourkov pod Řípem – Milion žlutých kachniček

Ten příběh je možná skutečný. A třeba je to jen hoax, co poslal nějaký vtipálek na síť. Kdysi kdesi v oceánu ztroskotala velká nákladní loď, která mimo jiné vezla miliony malých žlutých plastových kachniček. Plastovým se plave ještě líp než živým. V průběhu let se tak dostaly do všech moří světa. V zásadě veselá historka. Na druhé straně i ty roztomilé kachničky se přidávají k obrovskému množství plastového odpadu v mořích. Ale o tom třeba příště.

Vraťme se k obřím nákladním lodím, co vozí kachničky a počítače z Číny, banány z Kostariky, hovězí z Argentiny, ropu ze Zálivu, odněkud hnojiva a z Afriky kobalt, který tolik potřebujeme na baterie do elektrických aut.

Asi znáte fotky lodních gigantů, co mají i na horních palubách poskládané kontejnery do závratných výšek. Bojím se i jen naklonit tu fotografii, aby se loď nepřevrátila.

Tyhle megalodě znečišťují životní prostředí víc, než si dokážete představit. Jezdí na mazut a z výfuků nad hladinou chrlí emise sazí, oxidů síry a dusíku. Jedna taková loď vyprodukuje za jeden den množství zplodin srovnatelné s jedním milionem aut. Ani v přístavu nevypíná motory, protože nahodit takový motor trvá mnoho hodin. To si nevymýšlím. Pokud to chcete i cizojazyčně, tak tady: https://www.euractiv.com/section/air-pollution/news/daily-emissions-of-cruise-ships-same-as-one-million-cars/.

Kolik takových lodí vyprodukuje víc emisí než všechna auta na světě.

Ještě perlička: Měřili množství zplodin na palubách velkých výletních lodí a výsledky byly srovnatelné s centry průmyslových měst.

Co s tím?